RTK1 Tronic Lee ''Troy''

Troy on bordercollie, jonka hankintaa perheeseemme emme ole katuneet päivääkään. Kun keväällä 2013 muutimme omakotitaloon, oli tarkoituksena kasvattaa laumamme koiramäärää. Tiesimme, että tulokas on ns. vääränrotuinen, eli ei podengo. Etsimme seuraksemme koiraa, jonka kanssa voisi harrastaa monipuolisesti. Troy on etsintämme tulos.
Lyhytkarvaiset bordercolliet viehättävät silmääni, joten paitsi todella älykäs, Troy on myös erittäin komea. Toki lyhytkarvaisuus, pystykorvaisuus ja tricolour-väritys herättävät usein ihmisissä ''minkä rotuinen se on?'' -kysymyksen, mikä ei haittaa lainkaan. Koirallani on terveen koiran rakenne ja järki päässä - muut seikat tulevat sitten kaukana perässä. Hyvin suurella todennäköisyydellä seuraavakin perheenjäsenemme tulevaisuudessa on bordercollie. Rodun loputon työmoraali ja älykkyys kiehtovat.
Luonteeltaan Troy on ihmisystävällinen, lukee hyvin muita koiria ja kunnioittaa ihmisiä, mutta on silti hieman vallaton ja omapäinen. Se tuntuu usein tietävän minua paremmin, mitä treeneissä pitäisi tehdä. Se kestää silti hyvin toistoja ja palkkana toimii lelu, nami tai putkiin juoksentelu. Paimenkoirat ovat yleensä luonteeltaan melko pehmeitä, mutta Troysta löytyy kovuutta, mikä on juuri sitä, mistä itse pidän. Troy sopeutuu erinomaisesti uusiin tilanteisiin eikä jännitä oikeastaan mitään.
Troy on noin 52 cm korkea ja painaa noin 21 kg. Se on syntynyt 3.7.2013 Mäntsälässä ja sen kasvattaja on Pirjo Peltoniemi-Huuhko. Troy löytyy Koiranetistä .
Troy harrastuskoirana
Troy muutti meille etupäässä agilitykoiraksi. Se on harrastanut sitä pennusta saakka ja menohalut lajiin ovat valtavat. Se rakastaa esteitä ja vauhtia. Jarrupoljinta ei tästä formulasta löydy. Valitettavasti joulukuussa 2014 Kennelliitosta tuli tieto, että Troyn lonkkakuvat näyttävät arvosanaa D/D. Päätös oli vaikea tehdä, mutta lopetimme agilityn harrastamisen kokonaan. Koiran terveys menee kaiken edelle, vaikka kuinka koira ja minä itse lajia haluaisimmekin harrastaa.
Onneksi on olemassa toko, joka on nyt Troyn ykköslaji. Se on kulkenut alusta saakka agilityn rinnalla ja nyt tavoitteemme siinä ovat korkealla. Tokoillessa Troy on kuin eri koira. Se keskittyy, rauhoittuu, hakee huomiotani ja oppii valtavan nopeasti kaiken, mitä vain keksin opettaa. Sen lempiliikkeet ovat kaikki, missä saa juosta, kuten noudot, hypyt ja luoksetulot. Joidenkin mielestä Troy onkin ylempien kisaluokkien tokokoira: sen liikkeet ovat näyttävät ja se tekee kaiken pyydetyn vauhdikkaasti. Olen innostunut tokosta yhä enemmän ja yhden ALO-ykkösen jälkeen siirryimme suoraan AVOon, josta meillä on nyt ykköstulos plakkarissa. AVOssa jatkamme todennäköisesti TK2:een saakka.
Rally-tokoakin harrastelemme. Se ei ole mikään ykköslaji, mutta hauskaa tekemistä. Olemme kisanneet siinä kolme kertaa helmikuussa 2015 alokasluokassa, ja saimme jokaisesta kisasta yli 90 pistettä, joten siirrymme seuraavaksi kisaamaan avoimeen luokkaan. Tulokset tulivat hienosti yhden viikon sisällä. Avoimeen ei ole kiire. Liikkeet ovat kyllä hallussa, mutta houkutus voi olla sellainen kyltti, että sen kanssa menee höpöksi, ellen treenaa paljon ja hartaasti.
Paimenkoiran tulee päästä myös paimeneen. Olemme käyneet kolme kertaa tutustumassa lampaisiin. Lajissa emme tule kilpailemaan, mutta pieniä taipumuksia paimentamiseen koirassa näkyy. Lampaita pitäisi päästä näkemään paljon useammin, jotta innostus ei pääsisi ohittamaan paimenviettiä. Haluan kuitenkin tarjota koiralle tämän mahdollisuuden ja katsoa, mitä siitä tulee ja millaisia taipumuksia sillä on. Etenkin iän karttuessa voi myös keskittyminen parantua.
Troy on käynyt kahdesti näyttelyssä ja sai molemmista H:n. Sittemmin Troy on kastroitu.

Kennel Podenero

Maria-Melina Väyrynen, Oulu, Finland
Toteutus:Viestintäratkaisut WebmasterKirjaudu sisään